ROEIVERENIGING RIJNLAND
Een reddingsvest helpt in de eerste plaats bij het te water gaan in koud water ( < 20 ºC). De kans op een cold shock is in de eerste minuut acuut. Je hebt dan geen controle over je ademhaling en je dreigt daardoor in die eerste minuut veel water binnen te krijgen. De cold shock is de belangrijkste oorzaak van verdrinking.
Daarnaast houdt een reddingsvest je goed drijvend in situaties dat bijvoorbeeld de kant verder weg is. In koud water lukt zwemmen niet langer dan 10 minuten. Een volautomatisch reddingsvest houdt ook een bewusteloze drenkeling veilig drijvend.
Het beste reddingsvest is een vest wat ook echt wordt gedragen. Voor roeiers is het draagcomfort bepalend. Een slecht zittend vest wordt niet aangetrokken en belemmert de roeihaal. Ga dus altijd voor de aankoop een reddingsvest passen. Een vest moet de handen bij de uitpik niet in de weg zitten. Voor vrouwen en kleine mensen is een aandachtspunt dat het vest zo glad mogelijk voor het lichaam valt. De hiernaast getoonde Secufit van Secumar is speciaal ontworpen voor roeiers en heeft geen sluiting aan de voorkant. Dit vest wordt als een soort kraag rond de nek gedragen.
Een reddingsvest wordt altijd gedragen over de kleren. Trek nooit een jas, trui of iets dergelijks over het reddingsvest aan. Een reddingsvest dat zich dan opblaast, drukt de longen in.
Info sheet KNRB: Welk reddingsvest voor roeiers
Bij roeien is het belangrijk dat je stevig vastzit aan je voetenbord. Vooral bij wedstrijdroeien, omdat je maximaal wilt profiteren van de kracht die je benen op de boot uitoefenen. In wedstrijdboten zitten daarom vaak aan het voetenbord vastgeschroefde schoenen.
Ook in recreatief materiaal kan je je voeten stevig vastmaken in de zogenaamde "flexheels": in hoogte verstelbare zwarte kunststof zooltjes met hakstuk en riempje.
Als je omslaat wil je juist dat je schoenen niet vast zitten. Bruut geweld is nodig: lostrekken die voeten! Daarom zitten er riempjes tussen de hak van de schoen en het voetenbord: de hielstrings. Ze zijn nét lang genoeg om je voldoende bewegingsvrijheid te geven bij het roeien én ze helpen bij het loskomen bij omslaan. Bevestig en controleer altijd de hielstrings als je vaart in een boot met flexheels of vaste schoenen!
Het roeien met hardloopschoenen in flexfeets wordt afgeraden. Die schoenen hebben vaak een breed uitlopende voet en kunnen zich vastklemmen in de flexheels. Dat is gevaarlijk. Gebruik schoenen met een smalle voet, bijvoorbeeld gewone gympen.
KNRB wedstrijdreglement: Indien hielstrings of een soortgelijke constructie gebruikt wordt, dan mag de hak niet meer dan 7 cm omhoogkomen.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl
© 2024 RV Rijnland
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl