Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 
 
 
 
 

Bootnamen

 

1974


Skiffs

Paul Veenemans
De Paul Veenemans werd gedoopt door Henk van der Meer naar wie in 1975 ook een skiff is vernoemd. In 1980 werd de skiff al weer afgevoerd. Paul Veenemans maakte in 1972 als roeier op 25-jarige leeftijd zijn Olympisch debuut op de Spelen in München. Samen met zijn landgenoot Jan Bruyn nam hij deel in de dubbeltwee. In zijn actieve tijd was hij als student aangesloten bij ASR Nereus. Paul Veenemans blonk ook uit in fietsen, schaatsen en hardlopen. Op 6 februari 1973 overleed hij onverwacht aan de gevolgen van een auto-ongeluk. De toenmalige penningmeester van de KNRB, Jan Fortuin, stelde een wisselprijs ter beschikking voor een wedstrijd die roeien, wielrennen, schaatsen en hardlopen combineerde, de Paul Veenemans Prijs, kortweg PVP. De wedstrijd werd in 1975 voor het eerst door ASR Nereus georganiseerd. Het karakter van de wedstrijd is door de jaren heen onveranderd gebleven: de beste allround atleet en atlete winnen de prijs. Jaarlijks wordt de PVP door een andere vereniging georganiseerd. De PVP is sinds zijn bestaan al drie keer door Rijnland is georganiseerd. De eerste keer bij in het verenigingsgebouw bij de Knipbrug. Het fietsparcours ging over het fietspad door de duinen tussen Wassenaar en Katwijk en een loopparcours over het strand richting Katwijk en halverwege recht het duin op en terug naar de Wassenaarse slag. Bij de volgende twee werd het lopen als fietsen in de Vlietlanden afgewerkt. Het roeien ging uiteraard op de Vliet en het schaatsen op de Uithof.

Jan Bruyn
De Jan Bruyn werd gedoopt door zijn naamgever. In 1980 werd de skiff al weer afgevoerd. Jan Bruyn maakte op 23-jarige leeftijd zijn Olympisch debuut op de Spelen van 1972 in München. Samen met zijn landgenoot Paul Veenemans nam hij deel in de dubbeltwee. In zijn actieve tijd was hij lid van de ARSR Skadi.

Tweeën en vieren

Hofwijck I
De Hofwijck I (4x) werd gedoopt door Wiebe de Jong. Hij was actief als jeugdcoach. We mogen aannemen dat de Hofwijck I bij de doop van de nieuwe Hofwijck in 2002 uit de vaart was. De Hofwijck is genoemd naar de buitenplaats Hofwijck aan de Vliet in Voorburg. Het huis en de bijbehorende tuin zijn door Constantijn Huygens en Jacob van Campen ontworpen. De verhoudingen tussen de afmetingen zijn hierbij zeer bewust gekozen. De tuin was gebaseerd op het menselijk lichaam waarbij het huis het hoofd vormde. Dit was gebaseerd op het harmoniemodel van Vitruvius, een Romeins architect uit de klassieke oudheid. De bouw stond vanaf 1639 onder leiding van Pieter Post. Hofwijck werd in 1642 feestelijk ingewijd. In 1653 beschreef Huygens zijn buitenplaats in het hofdicht Hofwijck. In 1870 werd een deel van de tuin aan noordzijde doorsneden door de spoorlijn van Den Haag naar Gouda. Station Voorburg ligt nu letterlijk op grondgebied van Hofwijck. Hierdoor zijn de oorspronkelijke verhoudingen in de vorm van een mens niet meer volledig aanwezig. Het 'rechterbeen' is nu een parkeergelegenheid onder het huidige station. Later werd naast de spoorlijn ook de rijksweg Den Haag-Utrecht over het oorspronkelijke landgoed aangelegd. In 1914 kwam het buiten in bezit van een Vereniging Hofwijk die er een museum vestigde gewijd aan leven en werk van de oorspronkelijke bewoner en diens zoon Christiaan Huygens. Tussen 1995 en 2005 werden huis en tuin in oude luister hersteld.

 
 

Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl

 
 
 
 

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2024

 

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl