ROEIVERENIGING RIJNLAND
Oud Poelgeest
De Oud Poelgeest (2-) werd gedoopt door Piet de Lint. Voor Piet de Lint zie ook de Lapland in 1976. Voor de toelichting op de naam zie Poelgeest - 1977
Rhijngeest
De Rhijngeest (2x)werd gedoopt door Peter Reimer. Peter Reimer was van 1990 tot 1996 penningmeester en vervolgens van 1999 tot 2005 voorzitter van Rijnland. Peter Reimer is erelid. De naam verwijst naar de buitenplaats Rhijngeest in Oegstgeest. Oorspronkelijk stond hier de 1720 gestichte plaisante Hofstede Rhijngeest. Het oorspronkelijk huis werd in 1840 ingrijpend verbouwd en kreeg een koloniaal uiterlijk met witgepleisterde wanden, royaal overstekend dak en door zuilen gedragen veranda en balkon. Het huis heeft een aangebouwde wintertuin die verwarmd kan worden. Het park had in eerste aanleg een formele inrichting met rechte lanen en is midden 19de eeuw getransformeerd tot een park in landschappelijke stijl. In het park is nog een overblijfsel van een achttiende-eeuwse tuinmuur aanwezig. Door het hele park zijn stinzeplanten te vinden. Het buiten is in 1896 door de gemeente Leiden aangekocht. Woning en koetshuis zijn tegenwoordig in particuliere handen. Het park is eigendom van de Stichting het ZuidHollands Landschap.
Adegeest II
De Adegeest II (2x) werd gedoopt door de toenmalige burgemeester van Zoetermeer, dhr. L. van Leeuwen. De boot werd in 2005 overvaren en de schade was groot. De boot werd niet meer hersteld en ging dus uit de vaart. Het was een ernstig roeiongeluk dat de roeiers, Corrie en Duco van Golverdingen maar ter nauwer nood overleefden. Zie voor de toelichting op de naam Adegeest - 1969.
Zanzibar
De Zanzibar (4-) werd overgenomen van DRSV Laga waar hij in 1973 was gedoopt doorRody Rijnders. Rody begon zijn carrière als stuurman bij Laga in 1958. Hij had geen roeiachtergrond, kon niet zwemmen en wist het verschil tussen bak- en stuurboord niet. In de 60-er jaren stuurde hij seizoenen achtereen onder coach Koos Bazuin succesvolle tweeën met stuurman op de internationale kampioenschappen. Voor de Nederlandse roeisport is zijn prestatie op de Olympische Spelen van Mexico in 1968, waar hij de gestuurde twee naar zilver stuurde, het meest gedenkwaardig. De boot is in na de aankoop niet herdoopt. De naam verwijst naar het dispuut voor stuurlieden met de naam Zanzibar. Zanzibar of Unguja is ook een eiland aan de oostkust van Afrika dat behoort tot Tanzania. Samen met het eiland Pemba vormt het eiland de semi-autonome staat Zanzibar. Het is niet bekend wanneer de Zanzibar uit de vaart is genomen.
Nieuwland
De Nieuwland werd gedoopt door Jo Hazelbag. Jo Hazelbag was van 1990 tot 1995 voorzitter. Onder zijn voorzitterschap werd de verhuizing naar de nieuwe verenigingsgebouwen aan de Vliet gerealiseerd. Jo Hazelbag was erelid. De zoektocht naar een nieuwe acht was er één met ups en downs. Eigenlijk wilde eenieder een nieuwe Empacher acht, maar het beschikbare budget was ontoereikend. Toen er een tweedehands te koop stond reisde een delegatie op een druilerige novemberdag af naar de Bosbaan. Likkebaardend werd een prima schip bewonderd. Groot was de teleurstelling toen bleek dat door anderen reeds bijna de nieuwprijs was geboden en het schip daarmee door Rijnland niet te betalen was. Vervolgens werd gekeken naar een acht van Janoucek, uit Engeland. En riggers uit eigen land van Verschoor. Doordat de koers van het Engelse pond gestaag daalde werd getreuzeld met bestellen. Juist op het laagste punt werd er een deal gesloten. Het leverde uiteindelijk 10 % reductie op de aanschafprijs op. De naam verwijst naar het nieuwe land waar de roeivereniging nu gevestigd was. Maar er was ook een polder en waterschap het Nieuwland of Nieuwlandsche Polder in de gemeente ’s Gravezande in de provincie Zuid-Holland. De polder wordt bemalen door de Nieuwlandse molen. Nieuwland is ook een dorp in de gemeente Zederik, ook in de provincie Zuid-Holland. Het dorp is in 1025 gesticht door Jan van Arkel. Tot het jaar 1725 werd Nieuwland Nouland genoemd.
Vlist
De Vlist (C1x) gedoopt door Willem Handels. Willem Handels was commissaris gebouw van 1991 tot 1995. De Vlist is in 2018 uit de vaart is genomen. De Vlist is een riviertje in de Krimpenerwaard in Zuid-Holland dat loopt van Schoonhoven door Vlist naar Haastrecht en vervolgens mondt het uit in de Hollandsche IJssel. De Vlist is een veenrivier die vroeger werd gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje. Aan de oevers van de Vlist stonden dan ook veel molens voor het verpompen van het water. Langs deze rivier werd Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V op 28 juni 1787 door patriotten uit Gouda tegengehouden en vervolgens naar een boerderij aan de Goejanverwellesluis gebracht. Vroeger werd de Vlist gebruikt voor transport van goederen en tegenwoordig heeft de rivier vooral een toeristische functie.
Rotte
De Rotte (C1x) werd gedoopt door Cor de Wit die toen het oudste roeiende lid van de
vereniging was. De Rotte is in 2020 nog in de vaart. De Rotte is de naam van een veenrivier die dienst doet als boezem voor het water uit de polders ten noorden van Rotterdam. De stad Rotterdam ontleent haar naam aan deze rivier. De oorspronkelijke naam van de rivier is vermoedelijk Rotta, afkomstig van "rot" dat modderig of troebel betekent, en "a" dat water betekent maar er zijn ook andere veronderstellingen. In het verleden, vermoedelijk al in de Romeinse tijd, heeft de Rotte via het riviertje De Wilck in verbinding gestaan met de Oude Rijn. In 1270 werd nabij de monding van de Rotte een 400 meter lange dam in de rivier gelegd om het Maaswater buiten te houden. Het Rottewater kon via sluizen in de dam vrij uitstromen. De dam, die vrijwel onmiddellijk bebouwd werd, vormt de oorsprong van Rotterdam. Na verloop van tijd werd deze dam Hoogstraat genoemd. Een deel van de omgeving van de oude Rotteloop werd gebruikt voor vervening, waaruit een moerassig plassengebied is ontstaan: de Wilde Veenen. Deze hebben gefungeerd als een soort nieuwe 'bron' van de Rotte. Toen een deel van deze plassen in de zeventiende eeuw werden drooggemalen had de Rotte geen echte bron meer. Een ander deel van de plassen vormde een verbreding van de Rotte, de Rottemeren. In het recreatiegebied de Rottemeren ligt de 2 km lange Willem-Alexanderbaan. De aanleg was gekoppeld aan de herinrichting van de Eendragtspolder die vooral ten doel had de waterbergingscapaciteit in het stroomgebied van de rivier de Rotte te vergroten. De baan werd op vrijdag 26 april 2013 officieel geopend door prins Willem-Alexander. Daarna werd tot en met 2016 op deze baan de Dutch Masters Open geroeid die vooral door onze vereniging werd georganiseerd. Het open terrein in de polder maakte de baan echter minder geschikt voor deze wedstrijd, zodat deze in 2017 naar Tilburg verhuisde.
Joke van Straalen
De Joke van Straalen (W2x) werd gedoopt door Jan Roest. Jan Roest is drager van de Gouden Speld onder meer voor zijn inzet voor de sociëteit en het inlooproeien op zondag. De wherry is genoemd naar Joke van Straalen, een vroeg overleden actief toerroeilid.
Zelden van Passe II
De Zelden van Passe II werd gedoopt door Rob Davilar. Rob Davilar was drager van de Gouden Speld voor zijn inzet voor het toerroeien. Hij schreef daarover samen met Piet Schierbeek het standaardwerk ‘Toerroeien door Nederland’. Voor de toelichting op de naam zie de Zelden van Passe 1967.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl