Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 
 
 
 
 

Bootnamen

 

1985


Achten

Vlietland
De Vlietland werd gedoopt door Cas d’ Artillac Brill. Ook deze acht werd gekocht bij Gehrmann. Het is de laatste houten acht die de vereniging binnenkwam. De boot was bestemd voor recreatieroeien maar werd ook gebruikt voor wedstrijden. De boot is genoemd naar ‘ons’ roeigebied Vlietland, in de volksmond ook wel de Vlietlanden genoemd. Het gebied behoort tot het noordelijke grondgebied van de gemeente Leidschendam-Voorburg en ligt tussen de Vliet en de rijksweg A4 ingeklemd. In het noordoosten vormt de Leidse Oostvlietpolder de grens. Het recreatiegebied is ontstaan als gevolg van zandwinning die in 1968 werd gestart en in 2001 werd beëindigd. Voor de ontzanding lagen er polders met weilanden zoals de Meeslouwerpolder, de Rietpolder, de Spekpolder en de Hofpolder. Tijdens de ontzanding ontstond een afwisselend milieu met een bijzondere vogelrijkdom die weer vrijwel verdween bij voltooiing van het recreatiegebied. De vogelplas Starrevaart naast Vlietland werd een nieuw toevluchtsoord voor het vogelleven. Vlietland heeft een omvang van ongeveer 300 hectare, bij een lengte van drie kilometer en een breedte van een kilometer. De kern van het gebied is een zandgat van 130 hectare. Het terrein omvat vaarwater, zwemplassen, bossen en beboste eilandjes, moerassen met riet en lisdodden, parkeerplaatsen, jachthavens en horeca. Vanaf 2011 wordt gewerkt aan de verontdieping van de zuidelijke Meeslouwerplas ter voorkoming van verdere afkalving van oevers en ter verhoging van de natuurwaarden.

C-boten

Knip
De Knip (C4x+) is een lustrumcadeau van de leden. De boot is gedoopt door Socrates Huisman en Boud Vogelesang, één van de oprichters van de vereniging. De boot was na een grote onderhoudsbeurt in 2010 tot 2019 in de vaart. Na een grote schade is de toekomst van De Knip binnen de vereniging ongewis. De naam verwijst naar de bijdragen van de leden, geld uit de knip (portemonnaie). Maar er is ook een andere verklaring mogelijk. Knip is een zeer zware kleisoort. De oude zeeklei werd afgezet vanaf het Vroeg-Holoceen toen de zeespiegel sterk steeg door het smelten van het ijs. Langs de kust in west en noord Nederland lagen niet gesloten strandwallen met daar achter een ondiepe lagune, vergelijkbaar met de huidige Waddenzee. Doordat de zee sediment bleef aanvoeren, kon gedurende een periode van een sterk stijgende zeespiegel het waddenmilieu in stand blijven. Uiteindelijk werd zo een dik pakket oude zeeklei gevormd. Het gebied ten oosten van de Vliet tussen Voorschoten en Leidschendam 32 is zo’n gebied. Zware zeeklei zoals knipklei is minder geschikt voor akkerbouw en wordt veelal als grasland gebruikt. In Nederland vindt men zeeklei in Groningen, Friesland, Flevoland, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Het is waarschijnlijk dat de namen Kniplaan, Knipbrug en Knipmolen daar naar verwijzen. Bij de beschrijving van de Knipmolen (1967) wordt ook nog een andere mogelijke verklaring gegeven.

Wherry's

Snoeck II
De Snoeck II (W1x) werd gedoopt door Leontien Bakker. De boot is in 2015 grondig opgeknapt en is in 2020 nog in de vaart. Voor de toelichting op de naam zie de Snoeck I (jeugdboot) 1972.

 
 

Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl

 
 
 
 

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2024

 

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl