ROEIVERENIGING RIJNLAND
Kever
De Kever werd gedoopt door Tanja Appels. Tanja Appels doopte in 2007 ook de Morssingel. De naam van de boot verwijst naar één van de Kagerplassen. De Kagerplassen vormen een stelsel van veenplassen in het noorden van de provincie ZuidHolland. De plassen liggen tussen Warmond, Oud Ade, de Haarlemmermeer en Sassenheim. De plassen worden omzoomd door een netwerk van kleine rietsloten en vaarten en maken deel uit van het Hollands-Utrechts veenweidegebeid. Van zuidwest naar noordoost liggen er de volgende plassen: ’t Joppe, de Spriet, de Laeck, de Warckerleede, Zweiland (de grootste plas), het Norremeer, de Eijmerspoel, de Dieperpoel (de meest noordelijke plas), Spijkerboor en Kever (de meest oostelijke grote plas). Ook de vijf kleine plassen ten oosten en zuiden van de hoofdplassen worden nog tot de Kagerplassen gerekend.
’t Joppe
’t Joppe werd gedoopt door Diny de Jong. Diny was van 2004 tot 2010 secretaris van de vereniging. Zij werd een van de twee vertrouwenspersonen. De naam ’t Joppe verwijst naar de plas met die naam. 't Joppe is de enige niet-natuurlijke plas van de Kagerplassen. Deze plas ontstond door de behoefte van Leiden aan zand. Reeds in het zogenaamde ‘Leidse Merenplan’ van 1949 ontvouwde Leiden zijn ideeën voor zandafgravingen in de polders ten noorden van de stad en werden al stilzwijgend gronden en boerderijen opgekocht. Maar pas midden jaren 70 ontstond 't Joppe door de afgraving van het middelste deel van de Zwanenburgerpolder. De restanten van deze polder werden drie eilanden, de grootste daarvan heet nog steeds de Zwanburgerpolder en de andere twee eilanden kregen de namen Koudenhoorn en De Strengen. Deze plas is veel dieper dan de andere Kagerplassen en de oevers van 't Joppe zijn zeer steil. Daardoor is er ook een groot ecologisch verschil tussen 't Joppe en de andere plassen. Het watervolume van 't Joppe is even groot als dat van alle andere plassen tezamen. Vanwege al deze omstandigheden wordt 't Joppe niet altijd tot de Kagerplassen gerekend.
Easy Rider
De Easy Rider (2x), een boot voor lichte dames wedstrijdroeiers, is overgenomen van een Canadese WK-ploeg en had al de naam Easy Rider. De boot werd in de vaart gebracht door Liesbeth van Beemen. Liesbeth was van 2015 tot 2019 commissaris roeien. De Easy Rider is in 2020 in de vaart. De naam Easy Rider doet ons denken aan de film Easy Rider. Deze film uit 1969 was de eerste film afkomstig uit de protestcultuur van de hippiebeweging. De soundtrack bestond volledig uit popmuziek. Centraal in de film staan de tegenstellingen tussen jeugd en de oudere generaties en tussen het platteland en de stad. Easy Rider is vooral een ode aan de vrijheid en het weidse Amerikaanse landschap. Maar het valt te betwijfelen of de naam van de boot daar mee te maken heeft. Wellicht is er een verband tussen het gevoel van vrijheid bij het varen in een gladde twee en het gevoel van vrijheid in de film.
Han Ponneker en Hoop doet Leven II
De Han Ponneker werd gedoopt door dhr. Eric Kentie van het Rabofonds. De Hoop doet Leven II werd gedoopt door Addy van Ravestein. Addy was één van de eerste roeiers bij het aangepast roeien. De wherry’s werden met financiële steun van de Rabobank aangekocht. De boten zijn bedoeld voor het aangepast roeien bij de Rijnland, de CARR maar kunnen ook door andere roeiers worden gebruikt. Han Ponneker heeft samen met Guus van Leeuwe in 1999 de Commissie Aangepast Roeien Rijnland geïntroduceerd. Om fondsen te verwerven werd ook een Stichting Aangepast Roeien Rijnland, de STARR in het leven geroepen. Toen het 'Aangepast Roeien' bij onze vereniging werd geïntroduceerd mocht dit niet of zo min mogelijk ten koste zou gaan van de rest van de vereniging. Dit betekende dat voor grote investeringen, zoals een tillift een beroep moest worden gedaan op leden met sympathie voor het aangepast roeien. Het ‘grote’ geld werd bijeen ‘geschooid’, zoals hij dat zelf noemde, door Han Ponneker. Voor zijn verdienste is een boot naar hem vernoemd. Maar er bleven ook kleinere voorzieningen nodig. Daarvoor werden en worden vooral de donaties van de ‘Vrienden van het Aangepast Roeien’ gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om ingekorte riemen, reddingsvesten en cursussen voor de begeleiders. Soms draagt de STARR ook bij aan grotere projecten zoals € 5000 voor de aanschaf van de wherry De Hoop doet leven II. Ook wordt de deelname betaald aan de jaarlijkse landelijke tocht voor aangepast roeien, de NAR. Voor de toelichting op de naam zie Hoop doet Leven - 1977.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl