ROEIVERENIGING RIJNLAND
Gran Old Dad
e Gran Old Dad (C1x) was een boot die door de Stichting Roeivalidatie beschikbaar was gesteld aan de CARR. Omdat er weinig in de boot werd geroeid is hij al snel weer teruggegeven aan de Stichting Roeivalidatie. De Gran Old Dad is in 2020 dus niet meer in de vaart. De naam verwijst naar het charitatief genootschap Gran Old Dad, een groep oudere roeiers die de boot had gefinancierd. De Herengracht, de Vrouwenvaart, de Santhorst en de Weipoort zijn boten van de Friese botenbouwer Wiersma.
Herengracht
De Herengracht (C2x+/C3x) werd gedoopt door Elly Tolman. Zij was van 2010 tot 2011 secretaris van de vereniging. Zij was in de periode 2012 – 2014 één van de twee leden die het Rijnlandarchief op orde heeft gebracht en bleef daarna ook een van de twee archivarissen. Zij verzorgde enige tijd de nieuwsbrief. De naam verwijst naar een gracht in de binnenstad van Leiden. De gracht vormt een directe noord-zuidverbinding tussen de Oude en de Nieuwe Rijn. De Herengracht was de voornaamste straat en gracht in de stadsuitbreiding van 1659. Ten tijde van de eerste vesting rond Leiden was de gracht onderdeel van de oostelijke vestgracht die verder ongeveer over de huidige Spilsteeg en Geregracht liep. Aan de breedte, de hoge driebogige bruggen en de statige panden is het belang van de gracht af te lezen.
Vrouwenvaart
De Vrouwenvaart (C2+) werd gedoopt door Marianne Zeevenhoven. De naam verwijst naar een historisch water. Rond het jaar 1100 ontstond de nieuwe nederzetting Leiden als marktplaatsje op de zuidelijke oever van de Rijn. De nieuwe marktplaats kreeg rond 1200 stadsrechten en werd bovendien door de graven van Holland tot bestuurlijk centrum van de streek gemaakt. In de veertiende en vijftiende eeuw groeide het regionale marktplaatsje uit tot een internationaal nijverheidscentrum. Het befaamde Leidse laken vond aftrek in grote delen van Europa. Voor de bewoners van dorpen in de omgeving was Leiden vooral van belang als marktplaats en afzetmarkt. In de eerste plaats waren dat vee- en zuivelproducten en daarnaast was er de turf die in het veengebied gewonnen werd, de voornaamste brandstof voor de stedelingen. In de stad kon men ook weer dingen kopen die men op het platteland nodig had. Via de Vrouwenweg en de Vrouwenvaart gingen de mensen uit Zoeterwoude, Benthuizen en Zoetermeer te voet of met een schuit tot aan Lammen. Kwam men per schuit, dan voer men verder over de Vliet de stad in. Ook de Geuzen gebruikten tijdens het beleg van Leiden de Vrouwenvaart om de stad binnen te komen.
Santhorst
De Santhorst (C4x+) werd gedoopt door Jan van Blankenstein. Jan was van 1979 tot 1981 vicevoorzitter en daarnaast jarenlang coach en instructeur. In 2002 doopte Jan van Blankenstein ook de Roomburg. De Santhorst is in 2020 in de vaart. De naam verwijst naar een oude bezitting van de familie Van Wassenaer gelegen tussen Wassenaar en Voorschoten. Dit landgoed behoorde vanouds bij Duivenvoorde maar werd in 1959 verkocht aan de Stichting Twickel.
Weipoort
De Weipoort (C4x+/C4+) is gedoopt door Joost Paijmans. Joost was voorzitter van 2005 tot 2011 en interim-voorzitter in 2015. De naam verwijst naar een buurtschap in Zuid-Holland in de gemeente Zoeterwoude. Het bestaat uit een lange weg langs de Weipoortse Vliet met, vanuit Zoeterwoude-Rijndijk bezien, de Ommedijkseweg, de Weipoortseweg en de zeer pittoreske en voor autoverkeer doodlopende Uiterdijk die uitkomt bij het Noord Aagebied en de Gelderwoudse Polder. Voor fietsers en wandelaars lopen er twee kerkpaden richting Zuidbuurt en één smal pad met een
bruggetje over de Weipoortse Vliet door de weilanden richting Gelderswoude. Weipoort ligt in een historisch gebied. In 1574 vond de ‘Slag bij Zoetermeer’ plaats. Onder leiding van Lodewijk Boisot verzamelden zich de Geuzen in het onder water gezette gebied rond Zoetermeer. In platte en open schepen trokken de geuzen via Zoeterwoude en de Weipoortse Vliet op naar Leiden. Na hevige gevechten met het door Alva aangevoerde leger van de Spaanse bezetter werd Leiden in de morgen van 3 oktober 1574 bevrijd. Eindelijk kon de uitgehongerde en uitgeputte bevolking van eten worden voorzien, hutspot met worst en wittebrood met zoute haring. Ook onze geuzentocht, jaarlijks voor gasten en tweejaarlijks voor leden van onze vereniging gaat o.a. over de Weipoortse Vliet.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl